A hónap szülötte - Kiss Tibi, zenész, festő, költő, stb.

Ma van a Quimby frontemberének, Kiss Tibinek a születésnapja. Gondoltam, ha mást is érdekel, írok róla egy rövid elemzést. Legyen most ő a hónap szülötte.

Személyes nagy kedvencem, szóval lássuk:
1971. Május 10-én született  Dunaújvárosban. Normál gyerekkor, gimis zenekar, Képzőművészeti Főiskola, és persze a korai zenélésből kinőtt Quimby. Művész, annak minden szélsőségével és megátalkodottságával.
A Bika Nap mellé, adatok hiányában kútfőből, és szakmai ismeretekből egy Nyilas Aszcendenst találtam jónak, de ezzel lehet vitatkozni, szóval nem helyezek rá nagyon nagy hangsúlyt az elemzésben.
A Bika Napjegy hozhat művészi affinitást, de talán ebben az esetben a Skorpió Hold többet nyom a latban. Valahol telihold környékén született Kiss Tibi, így a szemben álló Nap és Hold mutatja, hogy sok a belső vívódás a férfias teremtő és a nőies befogadó oldal között. Ami közös bennük, az a nagy mennyiségű szenvedély a belső szerepek megélésében. A férfi oldala racionalitásra tör, kedveli az életet, és alkotni vágyó alkat, elsősorban a kézzel fogható dolgokat kedveli (tárgyakhoz ragaszkodó fajta). Az intuitív női oldal pedig végleteket megélő, kutató, motivációkat érteni vágyó, és kevésbé élet igenlő. Általában az ilyen Nap-Hold pozíció arról is árulkodik, hogy a szülők nem értették meg igazán egymást, és nagyon eltérő módon látták helyesnek a dolgokat. Ebben az alapfeszültségben, az amúgy is megoldásokat kereső lélek (Skorpió Hold) sokat tanul, de sokat sérül is. A kompromisszum nem Kiss Tibi szakszava. Ha lehet, nem megy bele olyan helyzetekbe, ahol le kell mondania valamiről. Ha muszáj, és mégis belekényszerül valamibe, akkor hamarosan menekülő utat választ, ahogy ezt az élete egy-két ismert "esete" is példázza. 

Az akarata nagyon erős, és alapvetően sok a szilárd elemben álló horoszkópelem - vagyis Bikában, Skorpióban, és Vízöntőben vannak a személyiséget nagyban meghatározó Nap, Hold, Mars és Szaturnusz bolygók. Ez az életben makacsságot, önfejűséget, általában öntörvényűséget is hoz, amellett, hogy nagy kitartást, teherbírást, és alapvetően magas munkamorált is jelöl. Nem könnyű vele együtt dolgozni, de kifogásolni sem nagyon lehet semmit a kezéből kiadott dologgal kapcsolatban. A Szaturnusz és Uránusz között feszülő fényszögkapcsolat mutatja, hogy az átlagosnál jobban érzi, és látja a határokat. Pontosan tudja, hogy mikor melyiket hágja át, vagy tartja be. Nem ezen múlik, hogy voltak-e drog problémák, vagy sem. A művészethez elengedhetetlen, hogy az alkotó - bármilyen szakmában is tevékenykedjen - érezze a határokat, és merje azokat szétrombolni is. A Bika Napjegy  és a stabilan a Bikában horgonyzó Szaturnusz adja, a szabályok ismeretét, és a betartásukra ösztönöz. A Mérlegben álló Uránusz, a Skorpió Hold, és a Nyilasban lévő Jupiter és Neptunusz viszont az ellenkező irányba hajt. Minden vakmerőséget ezek a bolygók szolgáltatnak Kiss Tibi horoszkópjában. Számára az élet kihívásokkal teli (Kosban lévő Vénusz és Merkúr) habzsolni való, természetismereti lehetőség, amit az "itt és most"-ban kell bekebelezni. Esetében elmosottak a kontúrok, az átmenetek sodrása érvényesül, amit olykor szenvedéllyel tapasztal, olykor bírál, de egy kicsit mindig belehal. Ettől tudja, hogy él.
A művészet az a helyzet, ahol az anyagi kötöttségekből kiszabadulva, de mégis az anyaggal teljes összhangban tudja feloldani és áramoltatni az a hatalmas mennyiségű érzelmi energiát, amit születésekor kapott ehhez az élethez. Ha kifejező eszközeit vizsgáljuk - vagyis horoszkópjában a Napot, a Holdat, a Merkúrt, a Vénuszt, és a Marsot - arra a következtetésre juthatunk, hogy a kreatív szellemi képességek energiájával (Vízöntő Mars) a folyton tevékeny művészi attitűdök és önkifejezési képesség (Kos Vénusz és Merkúr), a legbelső archetípusok ellentét akarja a felszínre engedni és ott megmutatni " Ez vagyok én: a szenvedély maga" (Bika Nap, Skorpió Hold).
Szerintem, aki csak egy Kiss Tibi által írt szöveget - akár dalszöveg, akár vers - olvasott, érezheti a létezés benne feszülő elemi energiáit. Nem annyira a nő és a férfi küzdelme, mint inkább a tett, az akarat, a teremtés és a befogadás, az önmegadás, és a rombolás közötti harc ez. 
Ha elfogadjuk a Nyilas Aszcendenst, akkor a másik művészetet érintő bolygó a Neptunusz 12. házbeli helyzete miatt ide köthető a színekhez és a zenéhez kötődés, amik sokkal inkább a hangulatokat adják vissza, mint amennyire a pontos ábrázolásra törekednek. A versek, melyek szintén inkább az érzelmi megélések és a hangulatok lefestését szolgálják, mint a pontos hely, vagy helyzet meghatározást szintén a 12. házzal analógiás Halak látásmódhoz köthetők. Ugyanebből adódik, hogy a Hold így a 12. házba esikl viszont a 8. ház ura, ami a transzformáció és annak megtapasztalásának a színtere. Vagyis a Skorpió szélsőséges működése a belső intuitív oldalon, ahogy az átalakulás kérdését kell, hogy megtapasztalja. Így válik érthetővé a delírium szükségszerűsége, a 12. házas Hold, aki menekül a valóságból, és akire gyakran a szokásosnál is erősebben hatnak a tudatmódosító szerek és a lélek, aki folytonosan az átalakulás határát keresi, a dimenzió kapukat akarja megismerni nyílt elmével. Nem kizárható, hogy vannak olyan élményei, amik valóban dimenziókon, de minimum tudatállapotokon átívelve hozták el számára a kívánt tapasztalatot.
Visszakanyarodva azokhoz a részekhez, melyek bizonyosan tudhatók, a sikeresség és a nagyközönség általi elismertség abból fakad, hogy a Jupiter, a Plútó, és a Szaturnusz is kedvező állású a horoszkópban. A Jupiter hozza, hogy a tömegek figyelnek rá, és üzenetként értelmezik, amit mond, a Plútó adja, hogy ezek a tömegek hűen - mondhatni fanatikusan - állnak mellette, és egymás mellett is. A Szaturnusz mutatja a társadalmi elismertséget. Az a tény, hogy az ismertsége és a kedveltség együtt jár a Jupiter és a Neptunusz Nyilasban való elhelyezkedéséből eredeztethető. Az emberek elnézik a botlásokat, és érdemként tekintenek az  azokból való kilábalásokra. Szerencsés ez a helyzet, mert egy kicsit más bolygóhelyzettel az egész karrierjét, és életét is derékba törheti egy ilyen megbicsaklás. 
Ha Kiss Tibi nem a művészi szakma felé mozdul - mondjuk, mert szülei mindenképpen orvosnak szánják - akkor szakmájában ugyanúgy sikeres lenne, sőt kreativitását abban is ki tudná élni, de valószínű, hogy akkor is szembe kellene néznie azokkal a tapasztalásokkal, amiket így, művészként él át. 
Szóval ennyi most Kiss Tibiről, aki amellett, hogy szerintem remek kortárs művész, valóban érdekes ember nem mindennapi horoszkóppal.








2 megjegyzés: