Önvédelmi stratégiák a csillagjegyek szerint

Az életben adódó konfliktushelyzetek, és sérülések ellen az emberek énvédő stratégiákat dolgoznak ki. Ezek a mechanizmusok ritkán tudatosak,  és jobbára már gyermekkorban kialakulnak. Függnek a születési adottságoktól (Napjegy, Ascendens jegye), de részben a környezeti hatásoktól is. Az is előfordul, hogy ugyanabban a jegyben született emberek a családi minták miatt vagy a passzív, vagy a támadó védekező stratégiát alkalmazzák. Érdemes elolvasni ezért a születési jegye szerinti leírás mellett az Ascendens jegye szerinti jellemzést is. 


KOS
Agresszív ellentámadásba lendül, de nem haragtartó. Hevesen, néha logika nélkül dobálózik a szavakkal. Nem nagyon figyel oda, hogy kit bánt meg eközben, és később se nagyon kér bocsánatot. Háborúban mindent lehet alapon, aki kikezd vele, számoljon a következményekkel. Kötözködő alkata miatt nem is nagyon szokták piszkálni. Könnyen lehiggad, kivéve, ha önérzetébe gázoltak. Akkor sokáig őrzi a sérelmét.

BIKA
Előbb nyugalmat színlelve passzívan ellenáll, aztán, ha túltelítődött, akkor kitör, és olyan erővel megy szembe ellenfelével, hogy mindent elsöpör, ami az útjába állt. Sérelmét sokáig őrzi, nehezen bocsát meg. Ha valami számára fontos tárgy, vagy személy sérül, akkor nem bocsájt meg, nagyjából soha. Védekező stratégiájának része, hogy tudja, egyedül is boldogul, azért nem válogat az eszközökben, és nem mérsékli magát a vita hevében.          

IKREK
Vitatkozik, és vég nélkül - olykor értelem nélkül - érvel. De az is előfordul, hogy egyszerűen elmegy a helyszínről, nagyobb konfliktus, vagy egész életét érintő probléma esetén az is lehet, hogy elutazik. Persze valami megfelelő indokot talál. Nem őrzi a haragját, de minden elhangzott szóra emlékszik, jobbára dátum szerint. 

RÁK
Érzelmi síkon próbálja kizökkenteni a másikat, sír, megsértődik, érzelmi zsarolásba kezd. Valójában érzelmileg bezárkózik, és hosszas önmarcangolás után sem jön ki jól a helyzetből. Mivel hajlamos rá, nagyobb nyomás hatására pszichoszomatikus betegség tüneteket is produkál. Nem tud megbocsájtani, de újra szeretni bármikor képes, szóval összességében nem kifejezetten haragtartó.

OROSZLÁN
Nagy erődemonstrációval, látványos módon megpróbálja megfélemlíteni a másikat. Felsőbbrendűen hallgat, vagy kikéri magának a hallottakat. Érzelmileg, még ha nem is mutatja, meg lehet bántani, de nem szereti, sőt értelmetlennek találja a haragtartást. Ha kidühöngte magát, oldottan éli tovább az életét. Jobb esetben később nem is emlékszik vissza az esetre. Az egyetlen, amivel mégis hosszú időre meg lehet bántai, ha kicsinyesnek, és alkalmatlannak nyilvánítjuk, főleg, ha mindez mások előtt történik. 

SZŰZ
Mivel alapvetően számít a támadásra, előkészített, kidolgozott válaszokkal, magyarázatokkal áll elő. A paranoiás hajlamok előnye. Mivel mindent elemez, nem csak az adott pillanatban foglalkozik a konfliktussal, hanem további néhány hónapon át elemzi, de erről ritkán beszél. Minden sérelmét számontartja, és az érzelmi kontextust is bármikor felidézi. Olyankor azonnal újra teremti a helyzetet, és aztán ez így megy nagyon sokáig. Ha meg is bocsájt, nem felejt.

MÉRLEG
Konfliktuskerüléséből adódóan kicsúszik, elkendőzi, letagadja a dolgokat. "Én ott se voltam", Engem ez miért érintene?" "Ahogy gondolod, ahogy érzed", és ehhez hasonló mondatokkal ámítja magát, és a környezetét. Ha nem tudja tovább hárítani a helyzetet, akkor lebénul, megnémul, sírva fakad, mert nem tud mit kezdeni a konfrontációval. Később inkább nem beszél róla, vagy úgy tesz, mintha meg sem történt volna. Sérelmeit megőrzi, de eltemeti, elfojtja.

SKORPIÓ
Megelőző csapást mér a másikra, nem várja meg a támadást. Gerjeszti a feszültséget, hallgatással, oda nem figyeléssel. Úgy tesz, mint akinek mindegy mi történik, sérthetetlennek mutatja magát. Belül nagyon is figyel, és később gátlástalanul felhasználja, amit hallott, és látott. Mivel született mártír, a végén úgyis önmagát hozza ki áldozatnak, és nem ismeri el a másik sérelmét, akkor sem, ha már látja, hogy nem neki van igaza. Dühét és haragját őrizgeti, és nem felejt. Amerre áll, arra meséli, hogy hogyan bántak vele, pedig ő milyen jó.

NYILAS
A helyzetet bagatellizálja, úgy állítja be, mintha nem is lenne annyira fontos. Ha ez nem válik be, akkor egy odaillő elméletet állít fel, ideológiát gyárt a saját igazára. Egy felsőbb szempontot képviselve simítja el az ügyet. Mivel ez elég meggyőző, ritkán alkalmazza a főlényesség, és felsőbbrendűség érzést keltő, nagyon lekezelő modort. A másikat igyekszik lesöpörni a színről, nem mindig objektív, de mindig az igazság nevében állítja igazát. Elvi okok miatt van a legtöbb konfliktusa. Sérelmeit nem őrizgeti, a konfliktus után inkább megbocsájt, és élvezi "jófejségét".

BAK
Mereven, hidegen, elzárkózóan viselkedik, közömbösséget, vagy keménységet mutat. Kegyetlenül, nagyon szarkasztikusan osztja ki a másikat, nem figyelve, hogy milyen mély sebeket ejt. A földbe döngöli az ellenfelét. Saját hibáját nehezen bocsájtja meg magának, ezért ritkán ismeri el, hogy hibázott. Haragja nem tart soká, de nehezen engesztelhető. Minden vita után újra fel kell engednie, fagyosságát csak valódi bocsánatkéréssel oldható.

VÍZÖNTŐ
Kiszámíthatatlan, néha meghökkentő, néha távolságtartó, de lehet hevesen támadó, vagy teljesen ignoráló. Amilyen a téma, és a hangulata. A kitérés a téma elől a másik számára felháborító is lehet. A lényeg, hogy a másik elfelejtse, mi a konfliktus igazi oka. Megbántani nehezen lehet, jól kell ismerni, és pontosan célozni, ha meg akarjuk bántani. Pont ez a baja, az elkötelezettséggel a közelkerülés is jár, és akkor sebezhetőbbnek érzi magát. Haragját nem tartja, ésszerűtlennek érzi, az élet rövid, hogy gyűlölködéssel töltse az ember.

HALAK
Bármilyen konfliktusba kerül, főleg, ha érzelmileg érintett, kicsusszan, kifarol a helyzetből. Nehezen viseli az feszültséget, és ehhez áldozatvállaló személyisége nem egy nyertes pozíció, amit már gyerekkorában megtanul. Nála nem kizárt, hogy füllent, csak, hogy enyhítse a feszültséget. Általában van egy bevált elkerülő stratégiája, és azt alkalmazza, amikor csak lehet. Sérelmeit mélyen magába temetve őrzi, de nem hánytorgatja fel, csak csendesen tűri fájdalmait.











Képek
Quarrel_by_Zinchh.jpg - http://zinchh.deviantart.com/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése