A telihold

Hogyan hat általában, és mi az asztrológiai jelentése

A telihold - ami a mai éjjeli égbolton is megfigyelhető (2012.feb.7. 22:55:11-kor lesz pontos) - az egyik legvonzóbb jelenség, és szerencsére sokszor láthatjuk. Misztikuma nem véletlen, hiszen ilyenkor a Nap pontosan szemben áll a Holddal. Asztrológiailag a férfias személyiség vonások szembe kerülnek a nőies személyiség vonásokkal. 
Az ilyen helyzetek minden emberre hatnak, kinek jobban, kinek kevésbé. Már a teliholdhoz kapcsolódó hiedelmek is sokat elárulnak arról, hogy ez a hatás olykor kézzelfogható, statisztikailag bizonyítható (bűncselekmények száma, születések száma) .
Ami bizonyos, hogy a Rák jegyben születettek, illetve akiknek a Rák jegyében van a Holdja, azok sokkal érzékenyebben reagálnak erre a jelenségere, mint akik nem rendelkeznek ezekkel a horoszkóp helyzetekkel.

De mit javasol az asztrológia teliholdkor?
Érzelmi szempontból legyünk elővigyázatosak, mert a szerelem hamar fellángolhat, de nem biztos, hogy tartósnak is bizonyul, hiszen a Hold hamarosan fogyni kezd, és az nem kedvez a kezdődő románcoknak.
Az erőszakos érzelmi helyzetek is sokkal valószínűbbek, több lehet a veszekedés, a vita, és egy-egy szóváltás akár fizikai bántalmazásig is fajulhat. Teliholdkor az emberek feszültebbek, kicsit felelőtlenebbek is. 

Az üzleti életben a telihold a dolgok felgyorsulását hozza, illetve ami növekedésben volt, pl: egy tárgyalás, az ilyenkor sikeres kimenetellel zárulhat. Viszont fontos, hogy fokozottabban kell koncentrálni. Nem szabad, hogy a meglévő tervekről elterelődjön a figyelem. Ilyenkor ki kell küszöbölni mindent, ami hátráltat, vagy túl időigényes.

Egészségügyi szempontból a felfokozott érzelmi állapot - főleg annál, aki erre amúgy is hajlamos - álmatlanságot, alvászavart eredményezhet. Kicsit felerősödhetnek a meglévő testi bajok tünetei. A haj és a bőr azonban készen áll minden változásra, tehát a fodrászt, és a bőrápolást érdemes erre a Hold helyzetre időzíteni.
Teliholdkor nem javasolt Holdkő ékszer viselete.

A növények és az állatok esetében sem tekinthetünk el attól, hogy a Hold őrájuk is hatással van. Az állatok, az emberekhez hasonlóan nyugtalanabbak, mozgékonyabbak lehetnek. Nem meglepő, ha egy "ugatós" kutya ebben az időszakban gyakorlatilag elviselhetetlenné válik. Ismerjük az archetipikus képet a telihold előtt vonyító farkasról, és az a mondás sem véletlen, hogy ugatja a Holdat! A növényeket ilyenkor érdemes békén hagyni, és inkább a többi holdfázisban aktivizálni magunkat, ha kedvezni akarunk nekik. A kerti munkák sem javasoltak telihold idején.

Asztrológiailag persze van ennek az égi helyzetnek egy fontos aspektusa, vagyis ha valaki teliholdkor születik. Ha valaki tudja, hogy teliholdkor született, az azt is jelenti, hogy a férfias és nőies vonásai bizony szemben álló jegyben vannak. Tehát, ha egy Bika jegyű teliholdkor születik, annak Skorpióban lesz a Holdja. Tehát a kiegyensúlyozott és temperamentumos, racionális férfias oldala, sőt énképe mellett, egy erős szélsőségekre hajlamos, befelé forduló, a misztikumhoz vonzódó, erős szexualitást hordozó nőies, intuitív oldala van. Akár férfi, akár nő az illető, a szenvedély és a féltékenység nagyon felerősödik nála.
A másik vonás, amit egy ilyen bolygóállás - jegyhelyzettől függetlenül - jelent, hogy az apa és az anya nagyon különböznek egymástól, nem igen értetik meg egymást. Mondhatni ellentétesen működnek és ez a horoszkóp tulajdonosára úgy hat, hogy a belső férfi és női képek is harcolhatnak egymással. Az egyik pl.: csillogásra és színpadra vágyik (Oroszlán Nap) a másik a háttérből figyel, és érzelmileg nem akar bevonódni, ha nem muszáj, inkább kívülálló (Vízöntő Hold). 
Érthető tehát, hogy azok, akik a telihold idején születtek, egy komoly feladattal érkeznek a földre, mégpedig, hogy megteremtsék a harmóniát és az együttműködést a két pólus között. Megélni az összehangoltan működő férfias és nőies vonásainkat nem egyszerű feladata. Sokan egész életük során tanulják.












képek:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése